JEREMIE ALBINO – HARD TIME

 

 “ Created by an alchemy that favours, above all else, that most mysterious and coveted of qualities: the heart… “

Geboren en getogen in de bloeiende metropool Toronto, leidde zijn hart hem de stad uit en naar Prince Edward County, in de Canadese provincie Ontario, waar het landleven en een decennium lang werken op boerderijen, hem de tijd en ruimte gaven om zijn vaardigheden op het gebied van songwriting aan te scherpen. Zijn muziek knikt naar allerlei troubadours die in de loop van de geschiedenis soortgelijke paden bewandelden. Hij knikt sluw naar de legendarische blueszangers die hem inspireerden, wuift ingetogen naar de folk zangers, stompt en zweeft doorheen soulvolle rock'n'roll. Bovenal is Jeremie Albino zijn eigen en origineel, een singer-songwriter “gecreëerd door een alchemie die boven alles de voorkeur geeft aan de meest mysterieuze en begeerde eigenschappen: het hart...”.

“ They’re stories I wrote that came from daydreams, about life, love, people, and another time… “ (Jeremie explains)

Met zijn album ‘Hard Time’ debuteerde Jeremie Albino vorig jaar bij Sleepless Records. Het album bevat de eerder uitgebrachte singles “Shipwreck”, “Last Night”, “The Cabin” en “Hard Time”. Albino groeide op met het zich verdiepen in vroege veldopnames en de muziek van legendes als Lightning Hopkins en Skip James. Eerst leerde hij mondharmonica spelen en vervolgens gitaar.

Met de rocker “Last Night” opent Albino het album fors en opgewekt. Het is een love story, het verhaal van een vrouw die hij ’s avonds ontmoet en die hem de tijd van zijn leven geeft: “Well last night, you were mine”. Op de rustig deinende groove van "Amelia" probeert hij tijd en ruimte te overbruggen om verbinding te maken met de noodlottige luchtvaartpionier Amelia Earhart. Amelia Earhart (1897-1937) was een beroemde Amerikaanse vliegenierster. In januari 1935 werd ze de eerste persoon die solo de Grote Oceaan overvloog, maar ze werd vooral bekend doordat ze als eerste vrouw in 1932 als pilote de Atlantische Oceaan overstak. Die tocht legde ze eveneens solo af. In "Lilac Way" -geïnspireerd door de liefde van zijn moeder voor de sering, syringa vulgaris, de bleke violette bloem- stelt Albino zich luchtige landwegen voor en knipoogt hij naar Jeff Buckley's schaarse, vroege New Yorkse café-opnames. Met "Hard Time" schakelt hij over op r’n’r, terwijl de verteller achter de tralies zich afvraagt, ​​of zijn partner in crime zal glimlachen, leunend op de motorkap van een auto en hem op het einde van de rit zal opwachten? Wind en regen zijn de voortekenen van een storm, die er soms komen moet en als in “Storm” die de gemoederen doet bedaren: “Sometimes you gotta, let the storm roll in…”. Over hoe mooi samenzijn is en dat de hut waar we elkaar treffen overal mag staan, dat is waar het in “The Cabin” over gaat: “Doesn’t matter where we go, anywhere with you I’ll go…”. Albino bereikt een hoogtepunt op de “Wildfire”, waarin het verhaal wordt verteld van Mad Tom en zijn oude hond die ​​tegenover vlammen staan, die de heuvel opkruipen. Beiden zijn vastbesloten om de vernietiging met pure wilskracht te stoppen. In de afsluiter, het ingetogen “Shipwreck” -compleet met het geluid van krakende houten vloerplanken- is het onderwerp een scheepswrak en neemt hij ons mee diep in de zee en terug naar 1883, als getuigen van een eenzaam graf. De zang en gitaar paren prachtig en de mondharmonica doet het uitstekend in de geweldige country stijl. Het is het eerste nummer dat Albino ooit schreef en het ideale om een debuut mee af te sluiten.

‘Hard Time’ is niet alleen het debuutalbum van Jeremie Albino, maar het vertegenwoordigt ook een hele reeks primeurs voor deze jonge songwriter. Voordat hij aan de opnames begon, was hij nooit alleen in een studio geweest, speelde hij met een band en werkte hij niet samen met een producer. De eerste opnames werden gemaakt in de Bombshelter in Nashville met producent Andrija Tokic (Alabama Shakes, Hurray For The Riff Raff, Langhorne Slim) en, de rest werd afgemaakt bij Union Sound in Toronto onder begeleiding van Albino's manager en producent Crispin Day.

Jeremia's aardse Americana was nog nooit eerder op tape gezet. ‘Hard Time’ klinkt net zo onaangeroerd door pretentie, als je zou verwachten van een muzikant, die zijn hart de weg liet wijzen. Op ‘Hard Time’ doet Jeremie Albino met poëtische teksten, boeiende instrumentatie en memorabele beelden wat niet voorspelbaar was. Dit belooft voor MOULIN BLUES 2020 waar JEREMIE ALBINO ook op de affiche staat!!

“ On ‘Hard Time’ Jeremie Albino’s poetic lyrics, fascinating instrumentation and memorable images, do what was not predictable. This promises for MOULIN BLUES 2020 where JEREMIE ALBINO is also on the poster!... “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

27/01/2020 @ PARADISO, A’DAM.NL
01-02 MAY @ MOULIN BLUES 2020

Album track list:
01. Last Night - 02. Trouble - 03. Amelia - 04. Lilac Way - 05. Hard Time - 06. Storm - 07. The Cabin - 08. Midnight Wedding - 09. Wildfire - 10. Shipwreck / Words/music © 2020 by: Jeremie Albino – Production & Engineering by: Crispin Day & Andrija Tokic

Album line-up:
Jeremie Albino: vocs, guitar, harmonica & Michael Laing, Derek Monson, Kristian Montano, Jasper Smith, Casey McAllister, Khalid Yassein, Eleonore Denig, Melodie Chase, Maureen Murphy, Alexis Saski, Nickie Conley, Taylor Guitard, Hannah Georgas 

Discography Jeremie Albino:
Jeremie Albino on Audiotree Live (EP,6#) [2020] | Hard Time (debut) [2019] | Hard Time (single) [2019] | The Cabin (single) [2019] | Last Night (single) [2019] | Shipwreck (single) [2019] |  

Artiest info
Website  
 

Label: Sleepless Records

video